Хлапетата в пловдивските детски градини трябва да пият само вода

...
 Хлапетата в пловдивските детски градини трябва да пият само вода
Коментари Харесай

Задължиха деца в забавачки да пият чешмяна вода

 Хлапетата в пловдивските детски градини би трябвало да пият единствено вода от чешмата. Родителите им не могат да им носят, както до момента, шишенца с минерална или изворна вода. За това сигнализираха гневни майки, които считат, че възбраната нарушава правата на децата им. Те попитали директорките на забавачките за какво не могат да дават на децата си бутилки с минерална или изворна вода и получили в отговор обяснението, че имало получено писмо от Министерството на здравеопазването (МЗ).
„ Писмото сме го получили всички градини. То е от Министерството на здравеопазването, изпратено до Министерство на образованието и надлежно получено в Регионалното ръководство на образованието. И от РУО е изпратено до шефовете на всички образователни заведения ”, удостовери шефът на ДГ „ Марица ” Надежда Дервенска, която посочи, че е уведомила против автограф всички родители за писмото.

По думите й при нея няма постъпили недоволства от родители, че децата им към този момент би трябвало да пият единствено чешмяна вода. „ Аз това, което би трябвало и което ми е написано като наставление в името на здравето на децата, се съблюдава. Има организация децата да пият от чисти чаши, тъй като в писмото категорично се не разрешава използването на пластмасови чаши за еднократна приложимост. Тоест, осигурила съм чаши, които да бъдат дезинфекцирани, имаме съдомиални за задачата. Осигурена е вода в кани. Нищо по-нормално няма от това да се пие вода от чешмата ”, сподели директорката. Според РЗИ Пловдив няма риск за децата, в случай че пият вода от чешмата. Според здравните управляващи минералната вода е с по-високо наличие на флуор, който скапва зъбките на децата. Писмото от Министерство на здравеопазването не не разрешава използването в забавачниците на бутилирана изворна вода или на минерална с ниско наличие на флуор, само че поради финансови аргументи детските градини не могат да си разрешат заплащане на сходни доставки.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР